February 7, 2023

Televizioni shtetëror rus ka paralajmëruar se përshkallëzimi i konfliktit në centralin atomik më të madh të Evropës mund të çojë në katastrofë me kërcënime për lëshimin e raketave bërthamore në Londër dhe Uashington.

Ukraina ka akuzuar forcat pushtuese për bombardimin e qëllimshëm të stacionit të energjisë bërthamore të Zaporizhzhia dhe një plan “vetëvrasës” për ta hedhur atë në erë me mina .

Një ushtar rus qëndron roje në stacionin bërthamor të okupuar Zaporizhzhia në Ukrainën jugore

Një ushtar rus qëndron roje në stacionin bërthamor të okupuar Zaporizhzhia në Ukrainën jugoreKredia: AFP

Rusia ka nisur gjithashtu sulme me artileri dhe raketa nga uzina , duke e përdorur atë si një “mburojë bërthamore”, sepse ata e dinë se ukrainasit nuk mund të kundërpërgjigjen pa rrezikuar një fatkeqësi të stilit të Çernobilit .

Mbikëqyrja bërthamore e OKB-së paralajmëroi se termocentrali – me gjashtë reaktorë – është “jashtë kontrollit” dhe tha se Rusia kishte “shkelur çdo parim sigurie” që nga kapja e tij në mars.

Ka frikë se Vladimir Putin do të përdorë një fatkeqësi në vend si pretekst për të thelluar konfliktin . Rusia i mohon akuzat dhe pretendon se është Ukraina që rrezikon katastrofën bërthamore duke bombarduar centralin.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *