January 28, 2023

Ekspertët nga Universiteti i Miçiganit kanë llogaritur problemet shëndetësore që ndodhin pas ushqimeve të ndryshme, duke u bërë të parët që japin vlerësime konkrete për ushqimet tuaja të preferuara. Ata zbuluan se një porcion me arra mund t’i shtojë pothuajse 26 minuta jetës së një personi, por çdo hot-dog i ngrënë shkurton jetën me 36 minuta.

Ndërkohë, një sanduiç me gjalpë kikiriku dhe reçel i shton njeriut më shumë se gjysmë ore. Studimi, i botuar në revistën Nature Food, bazohet në jetëgjatësinë e shëndetshme, kohëzgjatja e kohës që një person ka një cilësi të mirë jete pa sëmundje shoqëruese. Shkencëtarët pas zbulimit llogaritën ndikimin e drejtpërdrejtë të rreth 6000 vakteve, ushqimeve dhe pijeve të ndryshme.

Ushqimi më i keq për vakt, sipas The Telegraph, ishte:

Hot dog:- 36 minuta jetë

Proshutë: -26 minuta

Hamburger me djathë: -8,8 minuta

Pije joalkoolike (të gazuara ose të ëmbla): -12,4 minuta

Qëllimi i studimit ishte të shikonte ndikimin e ushqimit në shëndet dhe mjedis. Studiuesit i dhanë secilit ushqim një pikë bazuar në faktin nëse duhet të hamë më shumë ose më pak nga produkti. Autori i studimit, Profesor Olivier Jollier tha: “Urgjenca e ndryshimit të dietës për të përmirësuar shëndetin e njeriut dhe mjedisin është e qartë.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *