June 4, 2023

Michael Martens, gazetar i Frankfurter Allgemeine Zeitung që raporton për rajonin e Ballkanit, pas tensioneve të ngritura në veri të Kosovës, e cila vendosi që të aplikonte një masë reciprociteti me Serbinë në targa dhe dokumente, ka shtruar pyetjen nëse mund të nisë një luftë e re në Ballkan, ndoshta e mbështetur nga Rusia.

Ai thotë se edhe pse duhet pasë kujdes në parashikime, mund të guxojë të thotë jo. Përgjigjja e tij konsiston në analizën që i ka bërë situatën ushtarake në rajon.

Martens, duke e cituar Institutin Ndërkombëtar SIPRI në Stokholm, thotë se Serbia ka vite që po riarmatoset masivisht dhe se shteti serb ka shpenzuar më shumë para për fushën e mbrojtjes në vitet e fundit sesa të pesë vendet e tjera të Ballkanit Perëndimor së bashku.

Megjithë këtë investim, Martens thotë se ushtria serbe ka një armik në vetë Serbinë – demografinë.

“Serbia nuk do të suImojë KFOR-in në Kosovë. Të paktën jo tani. Tjetër çështje është nëse konstelacioni do të jetë i ndryshëm pas disa vitesh. Armiku më i rrezikshëm i ushtrisë serbe gjithsesi nuk është në Kosovë. Fshihet në vetë Serbinë. Është demografia”.

“Rënia dramatike e popullsisë që përjeton Serbia është edhe më e dukshme në ushtri sesa në fusha të tjera të shoqërisë. Serbisë i mungojnë pilotët luftarakë. I mungojnë ekuipazhet e tankeve”, thotë Martens.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *