October 5, 2022

Ian Garner, një historian dhe ekspert i kulturës ruse dhe propagandës së luftës, ndau në profilin e tij në Twitter një hartë të “Evropës së dekolonizuar” që u përhap në grupet ruse në rrjetin social Telegram.

Garner ka vënë në përshkrim se sipas kësaj harte, dy vendet e vetme në Evropë që janë të mëdha janë Rusia dhe Serbia, dhe se të gjitha këto flasin për fantazitë perandorake ruse.

Në të vërtetë, ndërsa pjesa tjetër e Evropës ishte e ndarë në një seri shtetesh të vogla, Rusia u zgjerua nga territoret e Finlandës, vendeve baltike, Bjellorusisë, Ukrainës dhe Moldavisë, raporton portali boshnjak, Klix.ba.

Serbia, ose siç quhet “Perandoria Serbe” në hartë, pushton territoret e ish-Jugosllavisë dhe Shqipërisë, ndërsa të gjitha vendet e tjera evropiane janë të ndara në një sërë shtetesh më të vogla.

Rritja e Serbisë në hartën e Evropës së dekolonizuar mund të lidhet edhe me faktin se Serbia është një nga vendet e pakta evropiane, popullsia e së cilës mbështet Rusinë në agresionin e saj kundër Ukrainës dhe e konsideron sulmin të justifikuar.

Megjithatë, është interesante të theksohet se një islamofobi perfide po përhapet përmes hartës, prandaj qytetet dhe vendet evropiane me një përqindje pak më të lartë të popullsisë së fesë islame janë etiketuar si “emirate”. Prandaj, në Evropën e dekolonizuar do të kishte Emiratet e Parisit, Emiratet e Londrës, Shteti Islamik i Romës dhe Napolit dhe Republika Demokratike Islamike e Suedisë.

Qëllimi i emrave të tillë është në fakt të dërgojnë një mesazh për një Evropë të islamizuar që ka humbur karakterin e saj të krishterë. Lidhja mes partive dhe lëvizjeve të ndryshme të djathta dhe antiislamike në Evropë dhe shërbimeve të inteligjencës ruse, të cilat financonin dhe ofronin mbështetje propagandistike për lëvizje të tilla, u shfaq në disa raste.

Politika dyfytyrëshe e Rusisë pasqyrohet në përpjekjet e saj për të ndërtuar marrëdhënie të mira gjeopolitike me vendet islamike duke u paraqitur si alternativë ndaj SHBA-së, por edhe duke paraqitur historinë e “suksesshme” të Çeçenisë, e cila pas krimeve të shumta u shndërrua në një shtet privat të familjes Kadyrov dhe një burim i mishit të topave për makinerinë ushtarake ruse, ndërsa Evropa u jep mbështetje lëvizjeve anti-islamike.

Harta e përhapur mund të lidhet edhe me fjalimin e Putinit me rastin e 350-vjetorit të lindjes së perandorit rus Pjetri i Madh. Pastaj Putin mbajti një fjalim në të cilin tha se cari i njohur për zgjerimin e Rusisë në perëndim nuk mori asgjë, por ktheu atë që ishte ruse dhe se tani është koha për të kthyer atë që është ruse.

“”Pjetri i Madh bëri Luftën e Madhe Veriore për 21 vjet. Ai ishte në luftë me Suedinë dhe dukej sikur ai mori diçka prej tyre. Ai nuk mori asgjë prej tyre, ai ktheu atë që ishte ruse. Natyrisht, na takon ne të kthehemi (ajo që ishte Rusia) dhe të forcojmë vendin. Nëse nisemi nga fakti se këto vlera themelore janë baza e ekzistencës sonë, sigurisht që do të kemi sukses në zgjidhjen e problemeve që na presin”, tha Putin në atë kohë.

Ministri i Mbrojtjes Sergei Shoigu foli edhe për synimet perandorake të Rusisë, të cilat janë një Frankenstein ideologjik mes ëndrrave për të rivendosur Perandorinë Ruse dhe Bashkimin Sovjetik.

“E gjithë kjo është vetëm e përkohshme. Gjërat do të jenë përsëri mirë. Ne do të kemi një Bashkimi të ri Sovjetik, të madh dhe të fortë. Do të ketë përsëri paqe. Askush nuk do të largohet”, tha Shoigu.

Nuk është e pazakontë që njësitë ushtarake ruse të shfaqin flamuj sovjetikë kur hyjnë në qytetet e pushtuara të Ukrainës, megjithëse Putini ka një mendim thelbësisht të keq për Leninin, themeluesin e Bashkimit Sovjetik, të cilin ai e akuzoi “për shpikjen e kombit dhe shtetit ukrainas në dëm të Rusisë”.

Leave a Reply

Your email address will not be published.