March 27, 2023

Italiania Emma Morano ishte njeriu i fundit që përjetoi shekullin e 20-të nga dita e parë deri në ditën e fundit dhe madje edhe më shumë.

Sekreti i një jete të shëndetshme ishte – siç tha vetë ajo – jeta pa shqetësim nga burrat.

Ajo jetoi 117 vjet, mbijetoi dy luftëra botërore.

Emma Morano jetoi nga 1899 deri më 2017, shumica e kohës në Verbania, jo larg nga Milano.

Pra, nëse dikush e di se si të qëndrojë i aftë dhe me të vërtetë të plaket, kjo është ajo.

Megjithatë, cila është sekreti i saj?

Deri kohët e fundit, gruaja më e vjetër në botë ka qenë çelësi i jetës së saj të gjatë dhe të shëndetshme.

Në vitet e fundit, Emma Morano nuk kishte një trup të përshtatshëm për të jetuar, kështu që ajo nuk e la apartamentin e saj.

Megjithatë, ajo nuk ishte e vetme – kishte një kujdestar pleqsh, dhe një mbesë që kishte marrëdhënie shumë të mira me të.

Në mënyrë që prindërit e saj dhe shtatë vëllezërit dhe motrat të mbijetojnë krizën pas luftës, ajo filloi të punojë kur ishte 14-vjeçe.

Babai i saj u verbua gjatë Luftës së Parë Botërore dhe nuk mund të kujdeset për familjen.

Ndërsa ishte e re, u dashurua me një të ri që shkoi në luftë dhe kurrë nuk u kthye.

Siç kërkohej nga shoqëria, Emma Morano duhej të martohej, prandaj i gjetën një burrë tjetër – ai nuk i pëlqente.

Ishte i dhunshëm.

Pas vdekjes së foshnjës së saj, ajo nuk mund të jetonte me një njeri të dhunshëm dhe e braktisi atë.

Ndarja zyrtare në Italinë Konservatore Katolike në vitet 30 të shekullit të 20-të nuk ishte e mundur, por Emma Morano ishte ende e divorcuar nga burri i saj.

Dhe jetoi vetëm dhe e lumtur deri në fund të jetës.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *